Ciasto z serem i jagodami
Zapisałam dziś Synka do "Zerówki" :) Będzie od września już prawdziwym uczniem, no... może jeszcze nie do końca, bo to w końcu jeszcze nie pierwsza klasa, ale "zeróweczka" już szkolna. To już coś poważniejszego ! :)
Ciasto,które upiekłam może nie jest z tej okazji, bo robione w sobotę i został już jedynie kawałeczek, ale z całego serca je polecam szczególnie tym ,którzy kochają jagódki :) Połączenie z serkiem i płatkami migdałowymi jest nieziemsko smaczne. Przepis zaczerpnęłam od Dorotki z bloga Moje Wypieki. Kiedy zobaczyłam zdjęcia nie mogłam się im oprzeć:)
Składniki na ciasto:
*2 szklanki mąki
*3/4 szklanki cukru
*pół kostki (125g) zimnego masła
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*pół łyżeczki sody oczyszczonej
*szczypta soli
*1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
*3/4 szklanki jogurtu naturalnego
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
*1 duże jajko
Składniki na masę serową:
*170g kremowego serka np. Philadelphia (ja użyłam gotowego do wypieków
serka śmietankowego)
*1/4 szklanki cukru
*1 łyżeczka soku z cytryny
*1 duże jajko
Składniki na masę jagodową:
*1 szklanka jagód (dałam mrożone)
*1/4 szklanki soku jabłkowego (ja dałam kubusia, bo tylko taki miałam)
*1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
Ponadto:
*pół szklanki płatków migdałowych
Jagody wsypać do garnuszka, dodać sok i zagotować. Gotować na małym ogniu około 3 minuty , mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jagódek, wymieszać i chwilkę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w grudki (jak kruszonka). Pół szklanki odsypać, a resztę przesypać do większej miski. Następnie dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny i wymieszać.
Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do składników suchych i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić.
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozłożyć na powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Następnie delikatnie na serze rozłożyć masę jagódkową.
Do odłożonej 1/2 szklanki okruchów dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać powierzchnię ciasta, głównie na jego brzegach.
Piec w temperaturze 180 stopni, aż powierzchnia będzie ozłocona.
Smacznego :)