Jabłecznik Irytka

Jabłecznik Irytka

                           Przepis na ten pyszny jabłecznik dostałam od Czarodziejki Irytek :) Nigdy wcześniej nie robiłam jabłecznika na kakaowym spodzie, więc chętnie się za niego zabrałam. Jabłecznik jest pyszniutki! Ciemne ciasto, warstwa jabłuszek obficie posypana cynamonem oraz przykrycie z jasnego ciasta. Na wierzch można dać lukier lub posypać cukrem pudrem. Jest naprawdę pyszne i fantastycznie proste. Serdecznie polecam każdemu kto jak my lubi ciasta z jabłuszkami i cynamonem :)

Zdjęcie - Jabłecznik Irytka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*35 dag mąki

*30 dag cukru

*5 jaj

*1 kostka masła

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*3 łyżki kwaśnej śmietany

*2 łyżki kakao

*1 kg tartych jabłek (dałam gotowe ze słoiczka)

*cynamon do smaku

Wykonanie:

Masło, żółtka, cukier utrzeć, dodać śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia,zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Ciemną część ciasta wylać na blachę, zetrzeć na nią jabłka, posypać cynamonem, przykryć jasną częścią ciasta i piec około 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Przepis na lukier także Irytka:

*10dag cukru pudru

*łyżka wody

*2 łyżki alkoholu

*łyżka masła

Wszystkie składniki zagotować i polać wierzch ciasta.

Smacznego :)

Zdjęcie - Jabłecznik Irytka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jabłecznik Irytka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów