POCAŁUNEK MURZYNA

POCAŁUNEK MURZYNA

Zdjęcie - POCAŁUNEK MURZYNA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I znowu powraca temat dziwacznych nazw , bo ta z pewnością do nich się zalicza. Nie zmieniałam , bo jednak wiele osób zna to ciasto pod takim właśnie tytułem. Ech... mają ludzie pomysły ;-)
A samo ciasto jest pyszne - trzy cienkie placki przełożone kremem podobnym do budyniowego , tylko nieco delikatniejszym. W oryginalnym przepisie do ciasta jasnego dodaje się trzy łyżki zmielonego maku (zamiast dwóch łyżek mąki) , ale jak dla mnie to tylko dodatkowy kłopot. Krem też trochę zmieniłam - zamiast trzech jajek dałam dwa , a myślę , że i z jednym byłoby dobrze. Poza tym odjęłam trochę cukru i podałam swój wypróbowany przepis na polewę.
Oryginał pochodzi z książeczki "Poradnika domowego".

Zdjęcie - POCAŁUNEK MURZYNA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 1 szkl. mąki (+ 2 łyżki)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- kilka łyżek posiekanych bakalii (u mnie orzechy laskowe , migdały i rodzynki)

Jajko utrzeć z cukrem , dodawać śmietanę , mąkę wymieszaną z sodą i ocet. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać 2 łyżki mąki , do drugiej kakao , a do trzeciej bakalie. Upiec osobno 3 cienkie placki na blasze wyłożonej pergaminem (użyłam blachy o wymiarach 20 x 30 cm).

Krem:
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 1 szkl. mleka
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować , wlać masę jajeczną i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając , aż lekko zgęstnieje. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę oraz aromat. Gotowym kremem przełożyć placki. Wierzch ciasta oblać polewą.

Polewa:
- 1/3 margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki polewy rozpuścić i podgrzewać do zagotowania. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.

Zdjęcie - POCAŁUNEK MURZYNA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów