Waniliowa panna cotta z białą czekoladą i sosem truskawkowym
Panna cotta kusiła mnie ze wszystkich stron i blogów.
Szczególnie teraz, kiedy jeszcze są truskawki...
Musiałam ją zrobić.
Składniki:
600 g śmietanki kremówki (30%)
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
1 i 1/4 tabliczki białej czekolady
Wanilię miałam dość starą, pokruszyłam ją na mniejsze kawałki i zagotowałam ze śmietanką.
Odcedziłam sitkiem większe kawałki.
Żelatynę namoczyłam w odrobinie zimnej wody.
Do gorącej śmietanki dodałam pokruszoną czekoladę, mieszałam do rozpuszczenia, na koniec dodałam rozmoczoną żelatynę.
Całość wymieszałam, ostudziłam, nalałam do foremek i siup do lodówki.
Było pyszne...