Leniwe pierogi
Klasyka z baru mlecznego czyli leniwe pierogi. Ostatnio brak mi czasu na przesiadywanie w kuchni, więc ratuję się przygotowywaniem potraw nie wymagających długiego przyrządzania. Dzisiaj naszła mnie ochota na leniwe - dawno ich nie jadłam, więc z ochotą zabrałam się do roboty. Skorzystałam z przepisu z "Kuchni polskiej" .
Składniki :
- 500 g twarogu
- 3 jaja ( oddzielnie białka i żółtka )
- 150 g mąki
- 20 g tłuszczu ( użyłam masła )
- sól
do podania :
- śmietana
- cukier
- zrumieniona na maśle bułka tarta
Ser zmielić lub przetrzeć przez sitko. Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka. Połączyć z serem i utrzeć na jednolitą masę.
Ubić pianę z białek, włożyć do masy serowej, dodać mąkę, wymieszać, lekko osolić.
Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Uformować gruby wałek o średnicy ok.3 cm, spłaszczyć go i tępą stroną noża zrobić na wierzchu kratkę. Pokroić w skośne kawałki szerokości 2-3 cm.
Leniwe pierogi wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują, wybierać łyżką cedzakową na talerz.
Polać bułką tartą zrumienioną na maśle i posypać cukrem. Można też podać śmietanę.