Marchewka w beszamelu
Pyszny dodatek do mięsa drobiowego, kotletów schabowych i mielonych, pulpetów, a nawet ryby w panierce. Zamiast oleju można użyć masła. Polecam!
Marchewka w beszamelu
Składniki:
- ok. 1 kg marchwi
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki cukru
- 1 średnia cebula
- 1/3 szklanki oleju (masła lub oleju z masłem)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- oraz do przyprawienia:
- sól, cukier, sok z cytryny, pieprz (opcjonalnie)odrobina galki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
Obraną i umytą marchew wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy po 1/2 łyżki soli i cukru. Gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia. Wody z gotowania nie wylewamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy lekko olej (masło lub olej z masłem) i dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Podduszamy pod przykrywką. Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojona w drobna kostkę marchewkę i mieszając dusimy ok. 15 minut - jeśli marchewka będzie przywierała do dna - podlewamy ją wywarem z gotowania.
Kiedy marchewka będzie miękka, przesiewamy na nią mąkę i stale mieszając, trzymamy na ogniu ok. 3 min. Następnie podlewamy stopniowo wywarem z gotowania marchewki, aż do uzyskania kosystencji gęstego sosu. Dodajemy mleko i przyprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz gałką. Ja dodatkowo dodałam sporą ilość pieprzu. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Podajemy na ciepło.
Smacznego!