Placek drożdżowy z kruszonką - przepis dla zapracowanych
Smaczne i bardzo proste ciasto drożdżowe. Nie trzeba go wyrabiać tak długo jak tradycyjne. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać drożdże z kilkoma składnikami, odstawić do wyrośnięcia, a następnego ranka wsypać mąkę ,następnie zmiksować, tylko do połączenia się składników i już tylko bakalie dorzucić oraz szczyptę soli. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Nie zalecam zamieniać masła na margarynę - z margaryną ciasto nie będzie tak smaczne! Jeśli akurat nie macie cukru pudru i cukru waniliowego możecie użyć białego kryształu i aromatu waniliowego. Ja zazwyczaj zamiast 1 szklanki cukru pudru dodaję 3/4 szklanki cukru kryształu - jeśli dodaję aromat - jesli cukier waniliowy - wtedy daję trochę mniej kryształu, do kruszonki dodaję 1/4 szklanki cukru kryształu. Oczywiście możecie dodać trochę więcej cukru, w zależności od tego jak słodkie ciasta lubicie. To akurat do zbyt słodkich nie należy. Kruszonkę możecie również zrobić dzień wcześniej i włożyć do zamrażalnika. A jeśli lubicie ciasta na oleju, polecam ten przepis.
/źródło: "Kuchnia polska. 1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz/
Placek drożdżowy z kruszonką - przepis dla zapracowanych
Składniki:
ciasto:
- 10 dag drożdży
- szklanka mleka
- 25 dag masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru pudru (lub trochę więcej, jeśli lubicie słodsze ciasta)
- 2 duże cukry waniliowe
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 lub 4 i 1/2 szklanki (zależnie od wilgotności) mąki pszennej
- bakalie
kruszonka:
- 12,5 dag masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- duży cukier waniliowy
Do miski wkładamy rozkruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, cukier puder, cukier waniliowy, składniki mieszamy drewnianą łyżką, wlewamy letni tłuszcz i całe jajka, składniki ponownie mieszamy, a gdy się połączą (nie wyrabiamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia w miejsce o temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy sól i przesianą mąkę, dokładnie mieszamy, można wyrobić mikserem ( ciasto powinno mieć konsystencję jak na kładzione kluski), dodajemy bakalie obsypane mąką pszenną. Całość mieszamy, najlepiej ręką i od razu wykładamy do dużej - ale raczej nie największej prostokątnej -wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy.
Przygotowujemy kruszonkę:mocno schłodzone masło z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, gdy składniki się rozdrobnią, czubkami palców zagniatamy kruszonkę i odstawiamy w ciepłe miejsce. wierzch ciasta wyrównujemy, posypujemy kruszonką i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta i może być nieco dłuższy. Najlepiej sprawdzić patyczkiem - już wyrośnięte, zarumienione ciasto - jeśli po wyjęciu będzie czysty, możemy wyłączyć piekarnik. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni, można pod koniec zmniejszyć temp. do 160 st.C. Upieczone ciasto warto zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku, później mozna wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!