Prażonki ziemniaczane
Prażonki ziemniaczane z skwarkami to smak mojego dzieciństwa. Przepis mojej babci i ulubione danie mojego dziadka. Najlepiej smakują polane skwarkami i do tego szklanka kwaśnego mleka lub maślanki. Nic dodać nic ująć - pycha! Jeśli nie jesteście na diecie, zachęcam do wypróbowania:-)
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- skwarki
- 1-2 łyżeczki soli
Ugotować ziemniaki, w tarcie posolić. Ugotowanie, gorące i odcedzone ziemniaki ugniatać w garnku na małym ogniu. Równocześnie dodawać mąkę ziemniaczaną.
Kiedy masa będzie "gumowata", łyżką do zupy oddzielać z masy ziemniaczanej małe kawałeczki, wrzucić je do miski, obficie polać skwarkami. Do tego szklanka kwaśnego mleka lub maślanki, obiad gotowy!
Smacznego!