Ryż z cynamonem
Dziś będzie prosto. Najprościej jak tylko można, ale jednocześnie tak smacznie i dziecinnie ;). Bo to taki smak dzieciństwa. Zawsze uwielbiałam mleczne desery i zupy, a taki ryż w szczególności. Musiał być z cynamonem, obowiązkowo. Tak jak i dziś. A czy Wy lubicie mleczne desery, np. kaszkę mannę na gęsto z sokiem malinowym? :)
Składniki (na 1 porcję):
*0,5 szklanki ryżu
*2 szklanki mleka
*pół torebki cukru waniliowego
*cynamon do posypania
*ewentualnie cukier do posypania
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, wsypać ryż i cukier waniliowy. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gdy sie zagotuje zmniejszyć ogień i gotować (często mieszając, by się nie przypalił) jeszcze ok. 20 minut, aż zgęstnieje i ryż będzie miękki. Posypać cynamonem, ewentualnie cukrem.
Smacznego :)