Jest wiele przepisów na te smaczne kiełbaski o bałkańskim rodowodzie. Przygotowując cevapcici nie korzystałam z żadnej konkretnej receptury - przeczytałam to, co podrzuciło google i postanowiłam zrobić własną wersję. Wyszło nieźle - zjedliśmy wszystko ze smakiem :)
Do blendera wlać sok ananasowy, pomarańczowy i rum. Wycisnąć sok z 1/2 limonki(można dodać odrobinę cukru). Wszystko zmiksować. Do wysokich szklanek włożyć po plasterku pomarańczy, limonki i kawałkach ananasa. Wrzucić kostki lodu a następnie wlać koktajl.
Pierwszy raz jadłam panna cottę, jeden ze sztandarowych włoskich deserów. Smakowała mi, choć nie powaliła na kolana. Chyba nie przepadam jednak za żelatyną w deserach... W dalszym ciągu numerem jeden pozostaje dla mnie tiramisu. W przepisie praktycznie nic nie zmieniałam, tylko zamiast bezów dałam pokruszone ciasta amaretti morbidi, w których się ostatnio zakochałam.
Za rzadko jadamy ryby, niestety. Mimo, że bardzo je lubię, jakoś nie po drodze mi z ich przygotowaniem. Może to ich zapach, a może fakt, że trudno dostać gdzieś kawałek naprawdę fajnej rybki.
Ziemniaki wrzucić do gara i lekko podgotować. Obrać ze skóry, przekroić na połówki, delikatnie wydrążyć. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju wraz z boczkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojone w plastry oliwki.
Prosty, szybki i smaczny sposób na podanie kuskusu. Przepis znalazłam w książce "Inspiracje kulinarne - Inspirujące pomysły na dania z ziołami i przyprawami". Od siebie dodałam tylko posiekaną natkę pietruszki i zwiększyłam ilość oliwy i soku z cytryny.
Mięso pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnczka z odrobiną wywaru warzywnego. Poszatkowaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i chwilkę dusić. Warzywa przełożyć do garnczka, doprawić solą, pieprzem i curry. Prużyć do miękkości.
Chociaż są wakacje moje ostatnie dni upłynęły pod znakiem spraw zawodowych w związku z tym nie poświęcałam zbyt dużo czasu na gotowanie. Dlatego też jednego dnia na obiad była taka prosta i szybka zapiekanka. Oczywiście nie oznacza to, że w smaku gorsza bo już nie raz okazało się, że to co proste jest po prostu bardzo smaczne.
Zapiekanki a zwłaszcza makaronowe uwielbiam i robię je zawsze kiedy nie mam za bardzo weny na gotowanie. Do zapiekanek można wrzucić co się chce i prawie zawsze będzie smakować. Przepis na tę zapiekankę pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni i figuruje tam pod nazwą jako Zapiekanka włoska.
Tak długo się przymierzałam do tej potrawy... Ale zawsze czegoś brakowało... Aż w końcu po raz drugi zrobiłam adżikę, kupiłam kurczaka, znalazłam opis qd i zrobiłam. Myślę, że można całość jeszcze dopracować po swojemu - dałabym mniej koncentratu, więcej wody, a zamiast rodzynek - żurawinę.
Upały co prawda się skończyły ale nie szkodzi bo kubański drink o nazwie Byk smakuje nie tylko wtedy kiedy jest wysoka temperatura. Przepis znalazłam u Grumków i bardzo polecam bo to jest świetny drink nawet dla osób, które niezbyt lubią piwo.
Miał dziś być szybki obiad, bez dużego nakładu pracy. Kiedy jednak przeglądałam zawartość lodówki znalazłam i kurki, i fetę i świeży szczypiorek. Pomyślałam, że całość na pewno będzie dobrze smakować.