Ser rozgniatam widelcem, niezbyt dokładnie bo lubię grudki. Dodaje mąkę, stopniowo i jajka, sól i cukier (niekoniecznie). Zagniatam zwarta masę ale niezbyt sucha, musi się trochę kleić do rąk.
Placki ziemniaczane są znane i popularne. Niektórzy jedzą je na słodko, niektórzy na słono a można też z dodatkiem sosu. Placek ziemniaczany z gulaszem nosi nazwę węgierskiego. Szczerze mówiąc, to nie wiem czy naprawdę pochodzi z Węgier bo przejrzałam jedyną książkę o tej kuchni jaką mam i takich placków nie znalazłam. Być może z plackami po węgiersku jest tak jak z rybą po grecku i z sernikiem po wiedeńsku.
Lubię zapiekanki bo łatwo się je przyrządza i są treściwe, doskonałe na obiad, zwłaszcza zimowy. Zapiekanka ziemniaczana w wersji francuskiej "nie grzeszy" obfitością składników ale jest bardzo intensywna w smaku. Dzięki serowi i cebuli bardzo wyrazista i pikantna. Myślałam, że jest zbyt wyrazista, żeby podać ją do mięsa ale po upieczeniu okazało się, że świetnie pasowałaby np. do karkówki.
Mięso pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnczka z odrobiną wywaru warzywnego. Poszatkowaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i chwilkę dusić. Warzywa przełożyć do garnczka, doprawić solą, pieprzem i curry. Prużyć do miękkości.
Mięso mielone jadamy z mężem rzadko. Najczęściej jako dodatek do spaghetti czy farszu do papryk lub gołąbków. Nie wiem w sumie, czemu tak jest. Gdy byłam dzieckiem, kotlety mielone jadałam bardzo często. Z ziemniakami, mizerią, duszoną marchewką z groszkiem lub buraczkami, pojawiały się na naszym rodzinnym stole niemal raz w tygodniu.
Dzisiaj u mnie pierogi ruskie. Zazwyczaj robiąc ruskie przygotowuję je w wersji z miętą, jest to ulubiona wersja mojego męża. Tym razem na prośbę siostry zrobiłam pierogi ruskie w wersji najbardziej rozpowszechnionej, czyli wyłącznie ziemniaki z twarogiem oraz ze smażoną cebulką.
Ananas wypełni nam żołądek, a co za tym idzie zaspokoi uczucie głodu. Ananas zawiera bardzo mało tłuszczu i kalorii, natomiast zawiera dużo wody, której picie jest wskazane podczas odchudzania.Owoc ten : wywołuje uczucie sytości, reguluję pracę przewodu pokarmowego,ułatwia trawienie. Ananasa najczęściej spożywa się na surowo, dodaje się go do sałatek lub robi się z niego soki.
Chcieliśmy zjeść lazanię, ale nie mieliśmy w domu mięska mielonego, a zmielenie piersi kurczaka niewiele by nam pomogło. Stąd nasza "wariacja" na temat lazanii z kurczakiem.
Czasami tak niewiele trzeba aby otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy.