Smaczne biszkoptowe ciasto z jabłkami, które dodatkowo wzbogaciłam rodzynkami, orzechami włoskimi oraz oczywiście cynamonem. Puszyste, lekkie, aromatyczne i bardzo dobre.
Dość ciężkie i wilgotne ciasto marchwiowe o pięknym, złocistym kolorze. Smaku dodają mu migdały i marcepan. Uwaga - szybko znika w tajemniczych okolicznościach ;)
Nie są to typowe bajaderki z resztek ciast - zamiast nich dodaje się tutaj herbatniki. Poza tym jest to wersja "kulkowa" , czyli nie ciasto , a trufelki.
Na pewno macie już swoje ulubione przepisy na pączki , tzw. pewniaki. Ja też mam taki przepis , ale lubię wypróbowywać nowe i... porównywać , bo może akurat któryś z nich zajmie miejsce faworyta ;-)
Od innych szarlotek odróżnia ją dodatek kisielu i zmielonych herbatników. Poza tym na wierzch daje się ciasto rozrzedzone mlekiem i rozprowadza łyżką zamiast wałkować.
Tak, wiem, wiem..w Walentynki obowiązkowym deserem powinno być coś z czekoladą...ciasto, mus, babeczki...może nawet koktajl? :) Idealnie byłoby, gdyby dodatkowo pojawiły się w nim jakieś owoce, najlepiej te czerwone, kojarzące się z miłością i namiętnością: truskawki, maliny, granat.. Ja jednak postanowiłam się wyłamać z tej "tradycji" i upiec dziś coś totalnie odmiennego.
Przepyszne muffiny, na które przepis znalazłam u Dorotus. Najlepsze zaraz po upieczeniu, z lekko roztopionymi drobinkami czekolady, ale na drugi dzień również są smaczne. Polecam wszystkim czekoladoholikom :)
Taka sobie zwyczajna babeczka , z ozdobną łatką w środku. Zamiast masła , czy margaryny dodaje się do niej olej. Nie jest ani sucha (piaskowa) , ani bardzo wilgotna , powiedziałabym , że jest po środku , więc powinna smakować zarówno wielbicielom pierwszego jak i drugiego rodzaju ciasta ;-)
Lubicie miętowe smaki? Jeśli tak to polecam Waszej uwadze ten torcik. Miętowy ale tylko leciutko, z małymi kawałkami czekolady. Kolejny raz sprawdziła się masa na bazie serka mascarpone.
Polecam Wam pyszne muffinki z makiem, wspaniale pachnące aromatem skórki pomarańczowej. Są takie dobre, że nie można przestać na jednej. Dzięki jogurtowi są mięciutkie i smakują po prostu wspaniale.