Ciasto marchewkowo-bananowe


Tak, wiem, wiem..w Walentynki obowiązkowym deserem powinno być coś z czekoladą...ciasto, mus, babeczki...może nawet koktajl? :) Idealnie byłoby, gdyby dodatkowo pojawiły się w nim jakieś owoce, najlepiej te czerwone, kojarzące się z miłością i namiętnością: truskawki, maliny, granat.. Ja jednak postanowiłam się wyłamać z tej "tradycji" i upiec dziś coś totalnie odmiennego. Ciasto marchewkowo-bananowe brzmi całkowicie nieromantycznie. Co więcej, brzmi zdrowo i intrygująco :) Jedynym walentynkowym w nim akcentem jest jego kształt: upiekłam je w mojej nowej blaszce w kształcie serca. Samo ciasto jest bardzo smaczne. Placek marchewkowy robiłam jeszcze jako nastolatka i zawsze bardzo mi smakowało, nic się w tym aspekcie nie zmieniło. Wypieki z dodatkiem bananów też lubię, co zresztą widać po poprzednim poście. Dodatkowym plusem jest obecność przypraw korzennych: uwielbiam ich aromat i mogłabym dodawać je dosłownie do wszystkiego. Krem inny niż wszystkie dotychczas mi znane, pierwszy zrobiony przeze mnie na bazie serka Philadelphia. Daje radę, ale nie jest jakoś szczególnie zachwycający. Przepis na to cudo wyszperałam u Aleksandry.

Zdjęcie - Ciasto  marchewkowo-bananowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

Ciasto:
  • 225 gram mąki self-raising (każde 100 gram mąki należy przesiać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gram brązowego cukru
  • 50 gram pokrojonych orzechów włoskich
  • 100 gram starkowanej marchwi (dałam 3 duże marchewki)
  • 2 dojrzałe banany, zmiażdżone
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • kilka orzechów do przybrania ciasta
Krem:
  • 175 gram pełnotłustego serka twarożkowego (ja dałam Philadelphia)
  • 50 gram miękkiego masła
  • 100 gram cukru pudru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (pominęłam)

Wykonanie:

Oliwę utrzeć z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi i bananów. Na koniec dodać posiekane orzechy. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i piec ok. 50 minut w temp 180 stopni.  Wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Składniki kremu utrzeć ze sobą na puszystą masę. Połową masy posmarować spód ciasta, przykryć je drugą połową. Resztę masy rozsmarować po wierzchu. Udekorować orzechami. Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto  marchewkowo-bananowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placuszki dyniowo-bananowe
1

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffinki marmurkowe na oleju

Muffinki marmurkowe na oleju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki a'la mango lassi
1

Naleśniki a'la mango lassi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Fit babeczki
1

Fit babeczki

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto „Bananowy song” – bez pieczenia
3

Ciasto „Bananowy song” – bez p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffinki czekoladowe z malinami
2

Muffinki czekoladowe z malinam…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Koktajl bananowo – ananasowy
4

Koktajl bananowo – ananasowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chlebek bananowy (banana bread)
1

Chlebek bananowy (banana bread…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Gofry bananowe
2

Gofry bananowe

Kasia Kasia
Pełny talerz