Babka marchewkowa z marcepanem
Dość ciężkie i wilgotne ciasto marchwiowe o pięknym, złocistym kolorze. Smaku dodają mu migdały i marcepan. Uwaga - szybko znika w tajemniczych okolicznościach ;)
Przepis znalazłam u Mikimamy .
Składniki :
- 250 g marchwi
- 250 g masła*
- 100 g masy marcepanowej - gotowej lub własnoręcznie zrobionej
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 175 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mielonych migdałów
- 3 łyżki amaretto ( zamiast niego dodałam 1 łyżeczkę aromatu migdałowego )
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Masło i marcepan* pokroić w kostkę. Dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Nadal ucierając dodawać kolejno jajka.
Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć z proszkiem i mielonymi migdałami, wsypać do masy i dokładnie wymieszać. Dodać startą marchew i amaretto/aromat .
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o pojemności ok.1,5 l (użyłam babkowej formy z kominkiem, o średnicy 22cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok. 1 godzinę (lub do suchego patyczka).
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie wyjąć z formy. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi :
* z podaną ilością masła ciasto wychodzi dość tłuste, można dodać go nieco mniej - ok.125-150 g
** zamiast kroić marcepan można go zetrzeć na tarce o grubych oczkach