Babka marchewkowa z marcepanem

Dość ciężkie i wilgotne ciasto marchwiowe o pięknym, złocistym kolorze. Smaku dodają mu migdały i marcepan. Uwaga - szybko znika w tajemniczych okolicznościach ;)

Przepis znalazłam u Mikimamy .

 

Zdjęcie - Babka marchewkowa z marcepanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g marchwi
  • 250 g masła*
  • 100 g masy marcepanowej - gotowej lub własnoręcznie zrobionej
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki amaretto ( zamiast niego dodałam 1 łyżeczkę aromatu migdałowego )

 

Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Masło i marcepan* pokroić w kostkę. Dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Nadal ucierając dodawać kolejno jajka.

Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć z proszkiem i mielonymi migdałami, wsypać do masy i dokładnie wymieszać. Dodać startą marchew i amaretto/aromat .

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o pojemności ok.1,5 l (użyłam babkowej formy z kominkiem, o średnicy 22cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok. 1 godzinę (lub do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie wyjąć z formy. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

Uwagi :

*   z podaną ilością masła ciasto wychodzi dość tłuste, można dodać go nieco mniej - ok.125-150 g

** zamiast kroić marcepan można go zetrzeć na tarce o grubych oczkach

 

Zdjęcie - Babka marchewkowa z marcepanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy