Bardzo prosta i szybka a jednocześnie smaczna sałatka. Bo czy może być coś szybszego niż otworzenie puszek lub słoików i zmieszanie składników:) Przepis zglaszam do Baru sałatkowego.
Ciasto jak batonik? Może nie do końca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. To ciasto robiłam już kilka razy, za każdym razem bardzo smakowało i nam, i gościom. Musicie koniecznie spróbować by się przekonać :)
Pewnie wszyscy znają popularne ciasto jakim jest 3 bit. Jest to faktycznie pyszne ciacho i tych, którzy jeszcze go nie robili zachęcam bo naprawdę warto. Ja dzisiaj przedstawiam swoją wersję, która różni się tym, że zamiast masy budyniowej dałam masę z mleka w proszku. Dzięki temu ciasto bardziej przypomina batonika, któremu zawdzięcza nazwę.
Sernik z rosą to klasyka, ja robiłam go pierwszy raz. Wybrałam przepis Kuchareczki58. Sernik wyszedł przepyszny! Spód, gruba serowa warstwa oraz pianka na wierzchu, brzmi pysznie prawda ? Kropelki rosy są u mnie troszkę mało widoczne, takie małe wyszyły, ale są zapewniam. Mojemu Ukochanemu sernik bardzo smakował, co mnie bardzo, bardzo cieszy. :)Polecam !
Chyba dawno nie jadłam sernika bo takiego miałam smaka, że mimo, że ciągle nie mam czasu to jednak wygospodarowałam chwilę na zmielenie sera i upiekłam pyszny sernik waniliowy. Nie wiem jak to się dzieje ale każdy kolejny smakuje mi bardziej niż poprzedni. A niby wszystkie są podobne.
Mocno kokosowy, niesamowicie śmietankowy i z bardzo chrupiącą kruszonką... sernik bez sera. Nikt nie chciał uwierzyć, że jest zrobiony tylko ze śmietany, bez ani odrobiny twarogu...
Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy i robię go zawsze wtedy kiedy mam ochotę na taki prosty, niewyszukany sernik. W smaku jest bardzo neutralny chociaż jeśli ktoś chce, może dodać np. ekstrakt waniliowy lub rodzynki czy skórkę pomarańczową. Ja najbardziej lubię kiedy jest bez dodatków, które nie tłumią tej zniezwykłej puszystości jaka jest w tym serniku. Dodatkowym plusem jest szybkość wykonania bo robi się go błyskawicznie.
Kuchnia regionalna, to tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.Regionalizm potraw, to nie tylko tradycja i stare receptury, ale również w dużej mierze pochodzenie produktów. Kuchnia regionalna, w moim przypadku kaszubska, opiera się na produktach wyhodowanych na Kaszubach.
Kisiel często robię sama. Ale równie często kupuję kisiel w sklepie. Jest to jeden z niewielu półproduktów, które mam na półce w spiżarni. Bardzo lubimy od czasu do czasu na podwieczorek, czy kolację w środku tygodnia zjeść miseczkę kisielu wiśniowego, malinowego lub truskawkowego. Jest to również jedna z tych rzeczy, które mój syn, czytając uważnie instrukcję na odwrocie, umie zrobić sam od A do Z. Ma z tego przeogromną satysfakcję, szczególnie, gdy nas nim częstuje:)
Zastanawiałam się jaką babkę upiec na święta a że ostatnio furrorę robi babka waniliowa Uli postanowiłam spróbować. I rzeczywiście, dołączę do osób, które się nią zachwyciły bo nie można inaczej. Jest puszysta, lekka delikatna. Do tego wszystkiego należy jeszcze dodać, że jest tak samo świeża na drugi dzień a dla mnie jest to największa zaleta. Bardzo polecam ten przepis bo jest idealny.