Babcine ciasto z cynamonem
Grandmother's Kuchen - prosty, fajny przepis. Ciasto tradycyjnie podawane na Szawuot ale genialnie sprawdza się i na Wielkanoc.
170 g miękkiego masła
450 g maki pszennej
170 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki mleka
250 g gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki cynamonu wymieszane ze szklanką (niepełną) grubego cukru trzcinowego - można dodać mielonych orzechów
75 g stopionego masła - moim zdaniem starczy 50 g albo i mniej
W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam masło - mieszałam aż powstała konsystencja przypominająca okruszki chleba. Następnie dodałam lekko roztrzepane jajka, mleko i śmietanę. Dokładnie wszystko wymieszałam.
Połowę gotowej masy wylałam do wysmarowanej masłem dużej formy keksowej. Ciasto polałam połową roztopionego masła i posypałam cukrem z cynamonem. Przykryłam resztą ciasta i całe ciasto polałam resztą masła i posypałam cukrem z cynamonem.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piekłam około godziny. Jest gotowe, kiedy wetknięty w nie patyczek będzie suchy po wyjęciu.
PS wyszedł mi lekki zakalec ale i tak było pyszne.