Moje ulubione

  • Makowiec zwijany (masa makowa)
    6

    Makowiec zwijany (masa makowa)

    Ten weekend upłynął w zapachu pieczonego makowca, gotowanego kapuśniaku i rogalików Świętego Marcina (niestety tylko kupionych). Zarówno makowiec jak i kapuśniak robiłam po raz pierwszy. Wszystko wyszło smakowicie. Makowiec aromatyczny, miękki, mokry, taki jaki Ukochany najbardziej lubi.
  • Kluski śląskie z mięsnym farszem (farsz)
    26

    Kluski śląskie z mięsnym farszem (farsz)

    Po tych niebiańskich słodkościach czas zejść na ziemię i zjeść coś konkretnego :-) Postanowiłam sprawdzić, czy wyjdą i jak będą smakować kluski śląskie z nadzieniem - akurat zostało mi trochę mięsa z rosołu , w sam raz do eksperymentowania. Zrobiłam takie niby-pyzy z mięsem i podałam je z podsmażoną na oliwie cebulką - taki obiadek bardzo nam smakował . Teraz przymierzam się do testowania wersji kopytkowej ;)
  • Babka jogurtowa (polewa)
    12

    Babka jogurtowa (polewa)

    Jest to jeden z moich żelaznych przepisów - bardzo prosta babka, która zawsze wychodzi i zawsze dobrze smakuje. Trzeba jedynie pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki miały tę samą (pokojową) temperaturę, gdy zaczynamy przygotowywać ciasto.
  • Maślankowe ciasto z rabarbarem (ciasto)
    20

    Maślankowe ciasto z rabarbarem (ciasto)

    Ciasto maślankowe Tobatki już od dawna miałam na oku. Początkowo planowałam je upiec ze śliwkami, ale że mamy Weekend Rabarbarowy, dodatek był oczywisty. To ciasto świetnie smakuje z rabarbarem, jest lekko kwaskowe, wilgotne, z chrupiącą maślaną kruszonką - zdecydowanie do powtórzenia. Ma jeszcze jedną zaletę - szybko się je robi ;)
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
    10

    Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

    Zaczął się właśnie Sezon Truskawkowy u Olgi, wobec czego z wielką chęcią biorę się za wypieki z truskawkami. A truskawki moi mili to ja uwielbiam i nie tylko ja oczywiście. Z truskawkami chętnie współpracuje także mój ulubiony rabarbar, więc pomyślałam sobie, że skoro się tak lubią to połączę ich razem w jednym pysznym drożdżowym cieście, z chmurką pysznej kruszonki na wierzchu.
  • Tort hiszpański (krem)
    11

    Tort hiszpański (krem)

    Jeżeli macie dużo białek do wykorzystania i nie wiecie co z nimi zrobić (być może ktoś wcześniej skusił się na karpatkę kremówkową) , to polecam taki właśnie torcik. Nigdy wcześniej nie korzystałam z tego typu przepisów i nie byłam pewna jak się przechowuje bezowe ciasto - jedno ze źródeł podaje , żeby podawać je tuż po zrobieniu , bo w przeciwnym razie namoknie. Trochę się tego obawiałam , bo takiej słodyczy nie da się zjeść jednego dnia ;-)
  • Sernik rosyjski (spód)
    10

    Sernik rosyjski (spód)

    U mnie Święta nie mogły się obejść bez sernika. Zresztą chyba nie tylko u mnie , bo widziałam ostatnio na wielu blogach istny wysyp serników ;-) Tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Cukrowej Wróżki na sernik rosyjski. Wyszedł pyszny ! Mięciutki , na orzechowym spodzie , do tego z rodzynkami (na specjalne życzenie m-żonka , bo miałam ich wcale nie dodawać).
  • Królewiec (polewa)
    24

    Królewiec (polewa)

    To jeden z najstarszych przepisów jakie posiadam i aż sama sobie się dziwię , że jeszcze go tu nie podawałam. Ciasto składa się z biszkoptu i dwóch placków miodowych przełożonych masą budyniową oraz marmoladą (nie musi być , ale nadaje ciastu wyrazistości) , a to wszystko oblane polewą. Najlepiej smakuje po dwóch (lub więcej) dniach , kiedy biszkopt nawilgotnieje , a poza tym da się wtedy ładniej pokroić.