Babka jogurtowa
Jest to jeden z moich żelaznych przepisów - bardzo prosta babka, która zawsze wychodzi i zawsze dobrze smakuje. Trzeba jedynie pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki miały tę samą (pokojową) temperaturę, gdy zaczynamy przygotowywać ciasto. Można też tę babkę zmieniać, dodając rodzynki, kandyzowane owoce, kakao, itp. Jest miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
4 duże jajka
450 g mąki
200g cukru pudru
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kropli aromatu śmietankowego lub waniliowego
Polewa: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki gorącej wody
Jajka ubijaj z cukrem przez co najmniej 5 minut, następnie stopniowo dodawaj jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem i aromat. Ciasto przełóż do formy z kominkiem (może być też podłużna forma jak do keksu) i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.
Aby zrobić polewę, rozpuść masło w rondelku, zdejmij z ognia, wsyp cukier i kakao, wlej wodę i ucieraj drewnianym wałkiem do momentu, aż polewa zacznie gęstnieć. Przestudzoną babkę polej polewą.