Babka jogurtowa

Babka  jogurtowa

Jest to jeden z moich żelaznych przepisów - bardzo prosta babka, która zawsze wychodzi i zawsze dobrze smakuje. Trzeba jedynie pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki miały tę samą (pokojową) temperaturę, gdy zaczynamy przygotowywać ciasto. Można też tę babkę zmieniać, dodając rodzynki, kandyzowane owoce, kakao, itp. Jest miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

4 duże jajka

450 g mąki

200g cukru pudru

300 ml gęstego jogurtu naturalnego

200 ml oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 kropli aromatu śmietankowego lub waniliowego

Polewa: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki gorącej wody

Jajka ubijaj z cukrem przez co najmniej 5 minut, następnie stopniowo dodawaj jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem i aromat. Ciasto przełóż do formy z kominkiem (może być też podłużna forma jak do keksu) i piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.

Aby zrobić polewę, rozpuść masło w rondelku, zdejmij z ognia, wsyp cukier i kakao, wlej wodę i ucieraj drewnianym wałkiem do momentu, aż polewa zacznie gęstnieć. Przestudzoną babkę polej polewą. 

Zdjęcie - Babka  jogurtowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów