Zebra była moim pierwszym ciastem,które zrobiłam w życiu.Często gości ono na moim stole,ponieważ jest łatwa w przygotowaniu - a i prezentuje się bardzo efektownie.
Pizza wyszła fajna, inna niż zazwyczaj. Dyniowy sos, nadaje taki fajny słodki smaczek, jako dodatki daliśmy m.in cukinie, pomarańczowe pomidorki i mozzarellę.
Z reguły nie piekę ciast. Żebym upiekła to już musi być święto, ale czasem robię coś co nie wymaga wysiłku a przynosi pożądany efekt. To taka odmiana ciasta kruszonkowego. Pierwotnie był to przepis na szarlotkę, ale robię go z różnymi owocami.
Stwierdziłam , że zdecydowanie za rzadko jadamy mięso wołowe. Najczęściej sięgamy po drób (bo najszybciej) albo po wieprzowinę. A szkoda, bo wołowina to smaczne i zdrowe mięso i warto od czasu do czasu je przygotować.
Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami stanowi świetną bazę do kombinowania. To idealny rodzaj murzynka, ale i super muffinki. Zwiększyłam ilość wszystkich produktów, pomieszałam zwykły cukier z cukrem waniliowym domowej roboty i dodałam dojrzałe gruszki. Wyszła porcja na 9 muffinów jumbo.
Gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego
Dzisiaj bardzo proste danie, z tradycyjnych składników, które zawsze mam w lodówce. Kurczak, pieczarki i ser łączą się wybitnie dobrze a uduszone wszystko razem w śmietanowym sosie, podane z podpiekanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną smakuje po prostu po królewsku.
Jak wpadłem na pomysł zrobienia szaszłyków z kurczaka reszta potoczyła się sama - po prostu zanurzałem się w historii Hiszpanii. Na początek chorizo jak typowo rozpoznawalny smak tego kraju. Papryka z Nowego Świata na pamiątek podbojów i odkryć. Kumin i kolendra - przyprawy, które kojarzą mi się z kuchnią arabską - wszak po mauretańskich podbojach pozostały na Półwyspie Iberyjskim wspaniałe zabytki. Tak właśnie powstał przepis na szaszłyki.
Nieuchronnie nadeszła jesień jednak ja lubię tą porę roku. Te kolory i długie wieczory. Moim ulubionym owocem jesieni są gruszki ciasto z ich udziałem po prostu musiało się pojawić. Ta tarta podczas pieczenia roznosi po domu niesamowity czekoladowy zapach.
) Shoarma była pyszna, nieco inna od tej, którą znamy, ale równiez bardzo nam smakowała. Podawałam ją z ryżem oraz z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki.
To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc gdy patrzylam na oryginalny przepis, a i tak ciasto pozostalo dosc slodkie jak dla mnie. Jednak do popoludniowej herbatki w promieniach jesiennego slonka wypiek jest bardzo smaczny i nadaje sie idealnie.