ciasto kruszonkowe z owocami sezonowymi

Z reguły nie piekę ciast. Żebym upiekła to już musi być święto, ale czasem robię coś co nie wymaga wysiłku a przynosi pożądany efekt. To taka odmiana ciasta kruszonkowego. Pierwotnie był to przepis na szarlotkę, ale robię go z różnymi owocami.

Ciasto kruszonkowe z owocami sezonowymi
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • szczypta soli
Zdjęcie - ciasto kruszonkowe z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i posiekane masło. Robimy kruszonkę - ja używam siekacza do ciasta kruchego, ale można oczywiście rozcierać paluszkami. Następnie do formy wsypujemy 2/3 masy kruszonkowej i uklepujemy. Układamy owoce wedle uznania i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - ciasto kruszonkowe z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy