Zimowa kawa z białą czekoladą i różą
Wciąż jest we mnie małe dziecko, które uśmiecha się od ucha do ucha gdy odsłania rano okno i widzi, że przez noc świat stał się biały za sprawą czarów Królowej Śniegu.
Wszyscy mówią mi, że to minie, gdy będę miała swój samochód.
Pewnie tak.
Przypomniałam sobie o kawie, którą dwa lata temu piłam w Coffee Heaven. To była kawa z zimowej serii, o smaku róży i białej czekolady. Była pyszna.
Spróbowałam odtworzyć ją w domu, z naturalnych składników, a nie syropów smakowych. Była jeszcze lepsza, najlepsza jaką piłam.
KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I RÓŻĄ
(na 2 porcje)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 szklanka wrzątku,
1 szklanka mleka,
5-6 kostek białej czekolady,
1 czubata łyżeczka konfitury z płatków róży*,
bita śmietana,
ewentualnie odrobina kakao instant do posypania
Kawę zalać wrzątkiem, dodać konfiturę z róży i wymieszać, aby się rozpuściła. Następnie przelać napar przez sitko, aby odcedzić różane farfocle.
Mleko i połamaną czekoladę umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Wlać mleko do naparu kawy i wymieszać.
Przelać do kubków, na wierzch nałożyć bitą śmietanę, posypać kakao.
* Myślę, że można spróbować poeksperymentować też z syropem z dzikiej róży, choć nie wiem, czy wtedy smak będzie taki sam.
Wszyscy mówią mi, że to minie, gdy będę miała swój samochód.
Pewnie tak.
Przypomniałam sobie o kawie, którą dwa lata temu piłam w Coffee Heaven. To była kawa z zimowej serii, o smaku róży i białej czekolady. Była pyszna.
Spróbowałam odtworzyć ją w domu, z naturalnych składników, a nie syropów smakowych. Była jeszcze lepsza, najlepsza jaką piłam.
KAWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I RÓŻĄ
(na 2 porcje)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 szklanka wrzątku,
1 szklanka mleka,
5-6 kostek białej czekolady,
1 czubata łyżeczka konfitury z płatków róży*,
bita śmietana,
ewentualnie odrobina kakao instant do posypania
Kawę zalać wrzątkiem, dodać konfiturę z róży i wymieszać, aby się rozpuściła. Następnie przelać napar przez sitko, aby odcedzić różane farfocle.
Mleko i połamaną czekoladę umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Wlać mleko do naparu kawy i wymieszać.
Przelać do kubków, na wierzch nałożyć bitą śmietanę, posypać kakao.
* Myślę, że można spróbować poeksperymentować też z syropem z dzikiej róży, choć nie wiem, czy wtedy smak będzie taki sam.