Kapusta duszona
Czasami robię do obiadu, oprócz surówki, jakąś jarzynkę na ciepło. Ostatnio znalazłam ciekawy przepis na duszoną kapustę. Kapusta ma fajny, śmietanowy smak, jest dobrze przyprawiona i smakuje bardzo orginalnie. Z mięsem i ziemniakami stanowi naprawdę świetny zestaw.
Źródło:Sól i Pieprz, nr 10/2009
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża cebula
- 50 ml oleju
- 30 g masła
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 50 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- sok z cytryny
- 2 gałązki natki pietruszki
- koperek
- sól, pieprz
Kapustę pokroić w piórka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do rondla z rozgrzanym olejem i masłem, zeszklić i posolić. Dodać kapustę, podsmażyć. Gdy kapusta pokryje się tłuszczem, dodać ziarna pieprzu, liście laurowe i bulion ze śmietaną. Dusić bez przykrycia ok. 30 min. Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Smacznego:)