Kapusta duszona

Kapusta  duszona

Czasami robię do obiadu, oprócz surówki, jakąś jarzynkę na ciepło. Ostatnio znalazłam ciekawy przepis  na duszoną kapustę. Kapusta ma fajny, śmietanowy smak, jest dobrze przyprawiona i smakuje bardzo orginalnie. Z mięsem i ziemniakami stanowi naprawdę świetny zestaw.

Zdjęcie - Kapusta  duszona  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło:Sól i Pieprz, nr 10/2009

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 50 ml oleju
  • 30 g masła
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sok z cytryny
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz

Kapustę pokroić w piórka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do rondla z rozgrzanym olejem i masłem, zeszklić i posolić. Dodać kapustę, podsmażyć. Gdy kapusta pokryje się  tłuszczem, dodać ziarna pieprzu, liście laurowe i bulion ze śmietaną. Dusić bez przykrycia ok. 30 min. Doprawić solą i sokiem z cytryny. 

Smacznego:)

Kategorie przepisów