Zapiekanka z kurczakiem, warzywami i krakersami

Zapiekanka z kurczakiem, warzywami i krakersami
Od dawna miałam ochotę na taką zapiekankę, bo na zdjęciu w książce wyglądała bardzo zachęcająco, a poza tym byłam ciekawa czy te krakersy na wierzchu to dobry pomysł...
No i okazało się, że bardzo dobry :) Trochę zmodyfikowałam oryginalny przepis (pierwotnie było to danie bezmięsne), dodałam kurczaka, zmieniłam trochę przepis na sos i otrzymałam wspaniały obiad :) Niestety dość kaloryczny, ale za to sycący i taki pyszny...

Zdjęcie - Zapiekanka z kurczakiem, warzywami i krakersami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I KRAKERSAMI
500g mięsa z udek kurczaka (bez kości),
450g mrożonej mieszanki warzywnej (brokuły, kalafior, marchewka),
1 cebula,
1,5 łyżki masła,
1,5 łyżki mąki,
1,5 szklanki mleka,
200g żółtego sera (cheddar lub gouda),
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
2 łyżki oleju,
1,5-2 szklanek grubo pokruszonych krakersów

Przygotować sos: w rondlu stopić masło, dodać mąkę, smażyć przez minutę na małym ogniu, mieszając. Następnie stopniowo wlewać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać starty ser i dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę posiekaną w kostkę i zrumienić. Następnie dorzucić mięso i smażyć kilka minut, mieszając. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi.
Warzywa na 3-5 minut włożyć do lekko posolonego wrzątku, po czym odsączyć na sicie.
Połowę serowego sosu wymieszać z kurczakiem, a połowę z warzywami.
W naczyniu natłuszczonym żaroodpornym (albo 4 mniejszych, na 1 porcję) ułożyć najpierw kurczaka, potem warzywa, a na koniec posypać pokruszonymi krakersami.
Piec bez przykrycia w 180 stopniach przez 20-25 minut.


(źródło: „Przepisy czytelników: Zima w kuchni” z serii Biblioteczka Poradnika Domowego, z moimi wieloma zmianami ;)

Kategorie przepisów