Kilka dni temu odkurzyłam ten przepis zdobyty ukradkiem od znajomych z Gdańska. Któż to wie skąd on tam przywędrował, można by domniemywać nawet, że ma on kanadyjskie korzenie i nie zdziwiłoby mnie to wcale. Powiem szczerze, że nic w nim nigdy nie zmieniałam, nie ulepszałam z obawy przed utratą którejś nuty smakowej i zmarnowaniu 30 minut pracy i godziny tęsknoty za przyjemnością.
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić na środku wgłębienie – wkruszyć do niego drożdże, dodać szczyptę cukru i zalać ciepłą ale nie gorąca wodą – ok. 4 łyżkami stołowymi - i odstawić. Kiedy na wodzie pojawią się „bąble” dodać łyżkę oliwy z oliwek, dosypać łyżeczkę soli i dodając stopniowo wodę wyrabiać ciasto na gładką masę.
Cebulę, marchew i seler posiekać - najlepiej w blenderze. wrzucic na rozgrzana oliwe i podsmażyć, posolić i zeszklić. Nastepnie dodać zmielone mięso i dobrze całość podsmazyć, tak by mięso zbrązowiało. Dodać białego wina i zagotować.
Chcieliśmy zjeść lazanię, ale nie mieliśmy w domu mięska mielonego, a zmielenie piersi kurczaka niewiele by nam pomogło. Stąd nasza "wariacja" na temat lazanii z kurczakiem.
Coś mnie ostatnio wzięło na takie "fast-foody", które jadałam podczas studiów. Ich smak od tamtej pory się zmienił - te kupowane w budkach są ostatnio nijakie, gumowate, pewnie mrożone i rozmrażane... Dlatego wolę zrobić je sama. A zajmuje to jakieś... 15 minut.
W ferie byliśmy - już tradycyjnie - w Szczawnicy. (...) Zawsze też Halinka - nasza nieoceniona gospodyni - przygotowuje coś pysznego. Raz jest to kwaśnica, innym razem domowa ogórkowa, zapiekanka, czy pierogi. Jeden z takich podpatrzonych przepisów zrobiłam w ostatnią sobotę...
Klasyczna lasagne z mięsem i warzywami, czyli z sosem przypominającym nieco ten boloński. Nic dziwnego, że trudno znaleźć osobę, która nie lubi tej potrawy - lasagne jest sycąca, aromatyczna i po prostu bardzo smaczna
Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie przygotować smaczne letnie danie makaronowe. Po raz pierwszy spróbowałam je kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni. Makaron w smietankowo-cukiniowym sosie przygotowuję zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj makaronu.
Lubię sałatki taki jak ta ponieważ są idealne na imprezę i śmiało można je przygotować na obiad czy kolację. Makaron zaspokoi nasz głód na długo, a kabanos i suszone pomidory nadadzą sałatce fajnego smaczku.
Oto pomysł, jak z najprostszych składników zrobić wykwintne danie :) Ravioli to rodzaj włoskich pierogów, raczej niedużych, o kwadratowym lub okrągłym kształcie. Najczęściej nadziewa się je mięsem, serem ricotta lub szpinakiem, ale tak naprawdę skład farszu może być zupełnie dowolny.