Ravioli z serem i mortadelą

Ravioli z serem i mortadelą

Oto pomysł, jak z najprostszych składników zrobić wykwintne danie :) Ravioli to rodzaj włoskich pierogów, raczej niedużych, o kwadratowym lub okrągłym kształcie. Najczęściej nadziewa się je mięsem, serem ricotta lub szpinakiem, ale tak naprawdę skład farszu może być zupełnie dowolny.
Ja, inspirując się przepisem z książeczki „Dla każdego coś smacznego” zdecydowałam się na nadzienie z sera i mortadeli. Mortadela w Polsce kojarzona jest z najtańszą wędliną, której skład to przysłowiowy „pies zmielony razem z budą”. Korzenie mortadeli są jednak jak najbardziej włoskie – wędlina ta popularna jest w Bolonii, Lombardii i Emilii-Romanii. Tak więc wybierając mortadelę, czytajcie skład i szukajcie tej jak najlepszej jakości. W niektórych delikatesach można kupić włoską mortadelę i właśnie taka będzie najbardziej autentyczna jako nadzienie do ravioli.

Pierożki z takim nadzieniem okazały się bardzo, bardzo smaczne – zwłaszcza, że polałam je dodatkowo masłem tymiankowym, co nadało im wspaniałego aromatu. Polecam, mimo że z wałkowaniem i wykrawaniem jest trochę zabawy ;)

Ravioli przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Siankoo, Maggie, Martynosią i Bartoldzikiem i Wojciechem :)

Zdjęcie - Ravioli z serem i mortadelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RAVIOLI Z SEREM I MORTADELĄ
(2 porcje)
1,5 szklanki mąki + trochę do podsypania,
1 jajko,
1 żółtko,
100g mortadeli,
150g pikantnego żółtego sera,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
świeży tymianek,
sól i pieprz

Z mąki, jajka, oliwy, szczypty soli i ok. 1/3 szklanki ciepłej wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło”.
W tym czasie przygotować farsz: mortadelę zmielić blenderem, dodać drobno starty ser, żółtko i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, przeciąć na 2 połowy. Na jednej połowie układać kupki farszu w mniej więcej 3 cm odstępach. Przykryć drugą częścią ciasta. Miejsca styku ciasta skleić, mocno dociskając palcami. Następnie nożem lub radełkiem wyciąć kwadratowe pierożki. W przypadku użycia noża, ozdobne falbanki można zrobić, dociskając krawędzie pierożków widelcem.
Ravioli wrzucać na lekko osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Masło stopić, wrzucić łyżkę posiekanego tymianku i smażyć na małym ogniu przez minutę, uważając, aby nie przypalić masła.
Gotowe ravioli polać tymiankowym masłem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ozdobić dodatkowo gałązką tymianku.

Zdjęcie - Ravioli z serem i mortadelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów