Spaghetti bolognese
SOS:
1 cebula
1 mała marchewka
1 łodyga selera naciowego
400 g mięsa mielonego - wołowo-wieprzowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała szklanka białego wina (nie koniecznie)
2 puszki siekanych włoskich pomidorów
oregano, sól i pieprz
szklanka buliou wołowego - może byc tez zwykła woda
Cebulę, marchew i seler posiekać - najlepiej w blenderze. wrzucic na rozgrzana oliwe i podsmażyć, posolić i zeszklić. Nastepnie dodać zmielone mięso i dobrze całość podsmazyć, tak by mięso zbrązowiało. Dodać białego wina i zagotować. Następnie dodać pomidory, dolać bulionu/wody - doprawić sola pieprzem i oregano. Zagotować całość, wymieszać i gotowac pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około godziny.
Ugotować makaron spaghetti (wg instrukcji na opakowaniu). Odcedzić, włożyć do miski, polać sosem, posypać tartym parmezanem.
Smacznego.