Danie wynikłe z potrzeby zutylizowania otwartej przez przypadek puszki pomidorów i za dużej ilości mięsa mielonego.Szybkie w przygotowaniu, codzienne danie, które na pewno powróci na nasz stół.
Jeśli szukacie czegoś na ostatnią chwilę, na godzinkę przed przyjściem gości no i dobrego tak, że będą się pytać jak to się robi - to jest właśnie to danie.
Dzisiejsze danie jest z kategorii kuchni ekspresowej, gotowe w bardzo krótkim czasie. Do tego niesamowicie smaczne mimo że bardzo proste. Wilgotny kurczak, jędrna cukinia i do tego aksamitny sos powstały z sera i śmietany.
Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie przygotować smaczne letnie danie makaronowe. Po raz pierwszy spróbowałam je kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni. Makaron w smietankowo-cukiniowym sosie przygotowuję zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj makaronu.
Pokrojone brokuły ugotować. Ugotować też makaron. W tak zwanym międzyczasie pokroić boczek i podsmażyć go, jak się trochę wytopi dodać pokrojoną cebulę...
Idę za ciosem i wykorzystuję swoją ukochaną dynię ile tylko mogę. Dzisiaj serwuję kolejne, typowo jesienne danie z jej udziałem- makaron z dynią i pieczarkami. Jako fanka wszelkich makaronów, pastą z dodatkiem dyni i pieczarek, z pewnością nie pogardzę. Oj nie!
Makaron kokardki z pieczonym kurczakiem to danie, które często gości u nas na stole, ale na blogu jeszcze go nie było, czas to nadrobić. Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu więc jest okazja. Jest to danie, które przy okazji pozwala nam wykorzystać resztki mięsa niezjedzonego po upieczeniu kurczaka.
Takie obiadki lubię gotuję dzień wcześniej wstawiamy do lodówki a rodzinka już sobie radzi. W razie braku makaronu smakuje z chlebkiem , kaszą i ryżem.