Makaron z kurczakiem i cukinią
W ostatnim swoim wpisie obiecywałam nowy przepis na danie z cukinią i nie sądziłam wtedy, że tak trudno będzie mi dotrzymać obietnicy. Chwilowo cierpię na niedoczas i ciągłe nie mam kiedy zamieścić obiecanego przepisu. Siedząc prawie na walizkach spieszę z nowym wpisem.
Dzisiejsze danie jest z kategorii kuchni ekspresowej, gotowe w bardzo krótkim czasie. Do tego niesamowicie smaczne mimo że bardzo proste. Wilgotny kurczak, jędrna cukinia i do tego aksamitny sos powstały z sera i śmietany.
Zapiekany makaron z kurczakiem i cukinią
składniki dla 3 osób
- ulubiony makaron około 250 g
- 1 duża pierś kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 150 g sera chedar
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
- oliwa do smażenia
- masło do formy
wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie na 2 łyżkach oliwy podsmażamy cebule posiekaną w kostkę i posiekany czosnek. Po chwili dodajemy na patelnie kurczaka pokrojonego w kostkę oraz cukinie pokrojoną w pól plastry. Smażymy około 5 minut tak by cały kurczak był usmażony. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z kurczakiem i cukinią z patelni, dodajemy śmietanę i potarty ser. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku (180°C) przez około 5-10 minut by ser się stopił.