Makaron z sosem grzybowym

Jeśli szukacie czegoś na ostatnią chwilę, na godzinkę przed przyjściem gości no i dobrego tak, że będą się pytać jak to się robi - to jest właśnie to danie. Przygotowanie makaronu z sosem grzybowym jest tak proste i szybkie, że najbardziej można się wkurzyć na makaron, że tak długo się gotuje. Osobiście lubię smaki grzybowe w daniach, dlatego często wykorzystuję pieczarki i dodatkowo mam jeszcze w zamrażalniku obgotowane grzyby z ostatniego grzybobrania, porcjowane w małe woreczki i mogę się nimi pochwalić dodając je do tego dania.

Najlepszy makaron to taki, który ma duże otwory jak te muszelki na zdjęciu, w których sos może się ukryć. Także polecam albo taki właśnie makaron, albo bardzo drobne muszelki albo gwiazdki, jak do zupy.

Sos zagęszczam sosem grzybowym lub pieczarkowym w proszku i to jest mój sekret - aromat będzie niepowtarzalny. A dodatkowo smak grzybów podkreśla zawsze pieprz mielony. Ja lubię go dużo i czasami bardzo dużo.

Na 3 głodne osoby:
- paczka makaronu muszelki (te duże) lub rurki (te duże),
- podwójna pierś z kurczaka
- pieczarki oraz grzyby leśne obgotowane jeśli ktoś nimi dysponuje, a warto
- 3 cebule (ja zawsze biorę więcej bo lubię więcej)
- 2 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego w proszku
- przyprawy: sól, pieprz, może być oregano

  1. Podsmażam pokrojoną cebulę z oregano, solą i pieprzem

  2. Osobno w garnku podsmażam grzyby z dodatkiem masła, soli i pieprzu - niech większość wilgoci z nich wyparuje i można je trochę zarumienić, ale nie trzeba bo i tak będą pyszne

  3. Jak cebula się zeszkli, dodaję pokrojonego w kostkę (drobną) kurczaka i podsmażam, tak długo, aż cebula zacznie się podpiekać ale generalnie zależy mi, żeby kurczak się zarumienił -kurczaka oprószam pieprzem i solą i czasem ocieram jeszcze skórkę cytrynową jak mam pod ręką

  4. Wszystko wrzucam do do jednego garnka - albo tam gdzie gotowałam pieczarki, albo pieczarki przerzucam na patelnię i dodaję 2 szklanki wody i czekam, aż zacznie bulgotać a tym czasem w pół szklanki zimnej wody mieszam sosy i wlewam i pozwalam temu bulgotać jeszcze 5 minut.

  5. No i teraz jeszcze ten makaron trzeba ugotować.....

Przepisy z tych kategorii

Makaron z sosem serowym
1

Makaron z sosem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron alla Norma
1

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Imprezowa sałatka z tortellini
1

Imprezowa sałatka z tortellini

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami

Makaron w cukiniowo-serowym so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem

Tagliatelle z czarnym czosnkie…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Filety kurczaka z sosie pomidorowym
1

Filety kurczaka z sosie pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rolowana polędwiczka wieprzowa
1

Rolowana polędwiczka wieprzowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square