Placuszki można jeść z masłem lub skraweczkami ;-)Jak pisze Pani Czubernatowa istniał zwyczaj, że moskola się nie kroi, tylko odrywa po kawałku i przyjada ukrojonej słoninki (boczku).Mniam!!! Smacznego :-)
Kurczak to moje ulubione mięso, serwuję go więc na wszelkie sposoby. Dzisiaj przedstawiam placuszki, które pewnie wszyscy znają. Kiedyś pokazywałam już podobne ziołowe z kurczaka, dzisiejsze trochę je przypominają chociaż jest tu więcej warzyw.
Połączenie mięsa z piersi kurczaka z serem mozzarella oraz suszonymi pomidorami. Roladka podana z sałatką Caprese - delikatne i szybkie danie. Tak więc dzisiaj propozycja lekkiego obiadku - lekkiego, bo dziś wyjątkowo ważniejsza będzie kolacja.
Robiłam już placki jogurtowe na słodko ale pomyslałam, że można je zrobić w wersji wytrawnej. Doddałam więc do ciasta podstawowego szynkę i zielony groszek i wyszła bardzo dobra kolacja.
postanowiłam zrobić coś nowego, z innego regionu świata. Postawiłam na Maroko. Danie to znajduje się w części o przystawkach, ale dla nas był to dzisiaj obiad i kolacja w jednym. Świetne połączenie smaków. Bardzo polecam.
Może być świetne jako lunch, kolacja lub przegryzka. Bo gdy już jest to wystarczy kawałek wrzucić do mikrofali i podgrzać chwilę. Na zimno też można jeść.
Wszyscy jedzą omlety. W wielu krajach istnieją różnorodne wersje smakowe tego dania. W tajskiej restauracji jako przystawkę bardzo często zamawiałam omlet z mielonym mięsem.