Kurczak w ziołach i chlebek miodowy

Kurczak w ziołach i chlebek  miodowy

A tak, właśnie tak. Przepyszny, soczysty, cieplutki podwieczorek lub kolacja ;) Dwa przepisy w jednym:

Kurczak w ziołach i chlebek miodowy

Na chlebek:* 0,5 kg mąki pszennej lub chlebowej* 1 opakowanie suchych drożdży* 1 łyżeczka cukru* 1 łyżeczka soli* 2 duże łyżki miodu* ziarna sezamu* 1 jajko i 1 łyżka mlekaNa kurczaka:* nogi, pałki i skrzydełka z kurczaka* ulubione zioła i przyprawy (ja zwykle używam: papryki słodkiej, rozmarynu, kolorowego czosnku, pieprzu ziołowego, odrobinę soli, majeranku)* worek/rękaw do pieczenia

Robimy chlebek: mąkę, drożdże, cukier, sól i miód łączymy razem, dodajemy ok. 1 szklankę ciepłej wody i zagniatamy ciasto, aż będzie miało stałą konsystencję, lekko lepiącą się do palców. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrościęcia. Następnie przekładamy do formy (ja używam formy do małej keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie smarujemy wierzch chlebka jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 40 minut, z funkcją piekarnika nastawioną na spód pieczenia. Po 40 minutach nastawiamy jeszcze na górę i pieczemy do zbrązowienia skórki.

Robimy kurczaka: w miseczce łączymy wszystkie zioła i przyprawy. Kurczaka opłukujemy, obtaczamy w ziołach i wkładamy do worka do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170-180'C przez ok. 50 minut.

Mniam!

Zdjęcie - Kurczak w ziołach i chlebek  miodowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w ziołach i chlebek  miodowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów