Nazywam go "koktajlem szczęścia". Powodów jest kilka, ale najważniejszy to chyba ten, że świetnie zastępuje słodycze, wtedy, gdy ochota na nie jest przeogromna. Słodki ale bez cukru, czekoladowy, ale bez czekolady !
Szczaw - przysmak z łąk. Bywa niedoceniany, pomijany, bo rośnie dziko i traktowany jest jak chwast. A warto włączyć go do diety, nie tylko ze względu na orzeźwiający smak. Liście szczawiu zasobne są w beta-karotem, witaminę C i składniki mineralne, jak żelazo i wapń, a także w błonnik pokarmowy.
Koktajle to najprostsza rzecz na świecie, można zmiksować praktycznie wszystko, dzieląc produkty pod kątem kolorów, te zielone są dla naszego zdrowia najcenniejsze dzięki zawartości chlorofilu mają działanie oczyszczające, pod kątem sezonowości, to też na dobrze zrobi i nie wyklucza poprzedniego, lub pod kątem kontrastów smakowych, słodko-kwaśne dajmy na to. Dobry kwoktaj może nawet zastąpić nam śniadanie, a już na pewno dodać nam mnóstwo energii i dawki zdrowia.
Kasza jaglana nie należy do moich ulubionych , aczkolwiek lubię ją z dodatkiem owoców i miodu. Naszym nowym odkryciem stały się płatki jaglane. Zalane wodą i odstawione na noc, a następnie zmiksowane są super podkładką do koktajli.
Koktajl przyśpieszający odchudzanie Wszystkie żółte, pomarańczowe, czerwone i zielone warzywa i owoce zawierają dużo beta karotenu, błonnika który poprawia przemianę materii. Kolor pomarańczowy wpływa na zabarwienie skóry, która wygląda na lekką opaloną
Jedzenie dynii szczególnie polecane jest na surowo, bo nic nie tracimy z cennych witamin. Najłatwiej zrealizować to zalecenie przygotowując prosty i smaczny koktajl śniadaniowy.
Przypadkowo połączyłam w koktajlu żurawinę z burakiem i pestkami granatu, a ponieważ smakuje wyjątkowo dzielę się przepisem. Żurawina i pestki granatu niewlują ziemisty posmak surowego buraka. To uwaga dla tych którym burak nie posmakował w wydaniu koktajlowym.
To efekt pomyłki. Miał być krem do tortu bezowego, zrobiony na cito, ale okazało się, że popaćkałam proporcje i krem płynie. Ale za to co za smak! Co za jedwabistość! Delikatność! Puszystość! To co wyszło, okazało się idealnym kremem do deserów typu parfait - dorzucamy kilka ciasteczek, np. amaretti, kleksa bitej śmietany, ciutkę karmelu i odpływamy do Krainy Słodkiej Szczęśliwości...
Smoothie to jedna z najprostszych rzeczy w kuchni. Niczego ekscytującego tu nie ma, bo cóż to za wyzwanie zmiksować 2-3 składniki. Jednak czasami te tak bardzo oczywiste składniki dadzą tak nieoczekiwany efekt, że to właśnie jest powód, dla którego warto to robić.
Koktajl na bazie marchewki i mango to prawdziwa bomba beta-karotenowa. I marchewka i mango cechuje bardzo duża zawartość beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed niekorzystnym działaniem czasu.
Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych blado różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca. Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu.. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor!