Koktajl z botwinki
Botwinka to młode listki buraka ćwikłowego to jedna z pierwszych nowalijek. Zawiera duzo witamin, żelaza i wapnia,10 antyoksydantów. Odkwsza i odtruwa organizm, ponadto liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piekna i sksu.
Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych blado różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca.
Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu.. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor!
Składniki:
pęczek botwinki
1 marchew
1 banan
1 pomarańcza
2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 szklanka wody mineralnej
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych blado różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca.
Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu.. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor!
Składniki:
pęczek botwinki
1 marchew
1 banan
1 pomarańcza
2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 szklanka wody mineralnej
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
- botwinkę dokładnie wypłukać z drobinek piasku, większe buraczki obrać, mniejsze wystarczy umyć
- umyć, obrać i rozdrobnić pozostałe składniki
- umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić natychmiast po przygotowaniu