Najlepszy krem kawowy - boski!
Wynik nieudanego eksperymentu, który - jak to często bywa - okazał się rewelką...
No dobra, kłamię. To efekt pomyłki. Miał być krem do tortu bezowego, zrobiony na cito, ale okazało się, że popaćkałam proporcje i krem płynie. Ale za to co za smak! Co za jedwabistość! Delikatność! Puszystość! To co wyszło, okazało się idealnym kremem do deserów typu parfait - dorzucamy kilka ciasteczek, np. amaretti, kleksa bitej śmietany, ciutkę karmelu i odpływamy do Krainy Słodkiej Szczęśliwości...
Należy mieć:
250 g mascarpone
2 żółtka
mały kubeczek śmietanki 30% (200 g)
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości
4 łyżki brązowego cukru
łyżka cukru pudru
do smaku - likier kawowy
Jajka umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z 2-3 łyżkami cukru, dodać mascarpone, kawę, krótko zmiksować. Spróbować i ewentualnie dosłodzić czy dodać kawy. Następnie wlać alkohol i miksować masę chwilę na wolnych obrotach. Ubić śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietankę delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Naczynie z kremem przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki (jeśli chcemy go potem wykorzystać do parfait) lub przełożyć do naczyń, w których będzie serwowany i włożyć do lodówki.