Jesienny koktajl z dynią
Jedzenie dynii szczególnie polecane jest na surowo, bo nic nie tracimy z cennych witamin. Najłatwiej zrealizować to zalecenie przygotowując prosty i smaczny koktajl śniadaniowy.
Towarzystwo ananasa zapewni koktajlowi wyśmienity smak, a dodatek imbiru rozgrzeje.
Dynia doskonale wzmocni odporność, dzięki sporej dawce witaminy C, korzystnie wpłynie na wzrok, skórę i paznokcie. Wspomoże odchudzanie, bo 100 g pomarańczowej piękności to tylko 30 kcal, sporo wody i błonnika. Uzupełni braki witaminowe, bo posiada ich bez liku. Przyczyni się również do poprawy nastroju. Wzmocni pracę wątroby i nerek.
Teraz już nie masz wymówki, że nie masz czasu na przygotowanie puree dyniowego. Miksuj i jedz dynię na zdrowie!
Na koktajl z nieco mniejsza ilością witamin, za to z bombową dawką karotenu polecam przepis na koktaj z pieczonego dyniowego puree, przepis znajdziesz: tutaj.
Składniki:
1/4 dynii Hokkaido
1/4 ananasa
1 banan
1 jabłko, gruszka lub pomarańcza
250 ml wody
2 cm kawałek imbiru
2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
- dynię przekroić na 4 części, łyżką usunąć pestki z miękką częścią, odrzucić. Razem ze skóra pokroić w dużą kostkę
- resztę owoców obrać ze skóry, dowolnie rozdrobnić
- do kielicha blendera nalać wody, dołożyć przygotowane owoce. dodać ulubiony olej i cytrynę. Zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO !