Piróg biłgorajski
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na regionalny przysmak- ciasto drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ten wypiek moja mama zapamiętała z dzieciństwa dlatego razem z nią postanowiłam go odtworzyć. Chociaż przygotowanie piroga jest pracochłonne to zapewniam, że smak jest zachwycający. Kawałki tego przysmaku mogą być dodatkiem do kubka gorącego barszczu czerwonego.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem, lekko wystudzić. Połączyć wszystkie składniki z jajami i przyprawami, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min.Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem, wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Formę do pieczenia(prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełożyć do formy uważając aby nie zaginać boków. Na ciasto wyłożyć delikatnie farsz i go rozprowadzić. Boki ciasta tak złożyć aby całe ciasto przykryło farsz. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec przez 50 min.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- kg mąki pszennej,
- 3/4 kostki świeżych drożdży,
- płaska łyżka cukru kryształu,
- 1/3 szklanka ciepłego mleka,
- 3 łyżki oleju,
- szklanka wody ( 250 ml),
- pół litra mleka,
- 30 dag kaszy gryczanej,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- 2 cebule,
- 2 jaja,
- kminek mielony, pieprz, sól, ostra papryka
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem, lekko wystudzić. Połączyć wszystkie składniki z jajami i przyprawami, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min.Do garnka z rozczynem i mąką dodać ciepłe mleko z masłem, wodę oraz jaja z cukrem. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk. Pod koniec dodać 3 łyżki oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Formę do pieczenia(prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przełożyć do formy uważając aby nie zaginać boków. Na ciasto wyłożyć delikatnie farsz i go rozprowadzić. Boki ciasta tak złożyć aby całe ciasto przykryło farsz. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec przez 50 min.