Pasta z wątróbki i jabłek
Dzisiaj mam propozycję dla tych co nie jadają wątróbki. Być może dacie się skusić na pastę. Wątróbka uduszona z boczkiem, cebulką i jabłkiem. Dla mnie pyszna. Mogłabym ją zjeść już w takiej formie, zresztą obowiązkowo podjadłam. Wersja zmiksowana wygląda jak pasztet jednak smakuje inaczej. Warto spróbować.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 200g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 kwaśne jabłka
- kieliszek koniaku
- sól, pieprz
- majeranek
- natka pietruszki
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i podsmażyć, dodać wątróbkę, pokrojone w cząstki jabłka i majeranek. Podlać odrobiną wody, koniakiem, przykryć i dusić do miękkości wątróbki. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy wątróbka wystygnie zmiksować, dodać posiekaną natkę pietruszki i dodać do pasty. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.
Smacznego:)