Kompot cytrusowy z miętą

Kompot cytrusowy z miętą

O tej porze roku może nie jest to zbyt popularny napój ale z drugiej strony cytrusy właśnie teraz są najlepsze. Kompot ugotowałam ze względu na sporą ilość mięty, jaką wczoraj przywiozłam z działki i nie bardzo miałam na nią pomysł. Jest doskonałym orzeźwieniem, jakkolwiek dziwnie to brzmi w listopadowy dzień.

Zdjęcie - Kompot cytrusowy z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • pęczek mięty
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki cukru

Pomarańcze i cytrynę sparzyć. Pokroić na mniejsze kawałki, skórki nie obierać. Owoce włożyć do garnka, zalac wodą, dodać cukier i miętę i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5min. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Smacznego:)

Kategorie przepisów