Mazurek owsiany czyli alternatywa do tradycyjnego mazurka ciasto jak na ciastka owiane, bez dodatku tłuszczu i białego cukru. Zbite i wilgotne w środku z chrupiąca skórka na zewnątrz. Szybkie i proste do wykonania.
Maj rozpoczynam słodką propozycją, do której wykorzystałam to co było akurat pod ręką. Spód tarty owsiany i chrupiący, wykorzystałam słodycz daktyli, stąd samo ciasto ma niewiele cukru. Całość dopełnił kwaskowy posmak dżemu z czarnej porzeczki i delikatnie słona masa serowa.
W smaku przypomina sernik, lecz nie ma w składzie ani grama! twarogu. Jest trochę jak wielki zapieczony pudding.To super opcja dla osób, które podobnie jak ja - przepadają za kaszą jaglaną i wciąż poszukują nowych pomysłów na zdrowe desery z jej wykorzystaniem.
Byłam ciekawa, czy wyrośnie słodki chlebek z dodatkiem dyni, płatków owsianych, siemienia lnianego i orzechów….Wyrósł i jest smaczny, mam uwagi do koloru z tego wzg. następnym razem dodam dwie łyżeczki kakao. Dla pewności płatki owsiane zmieliłam na mączkę, podobnie postąpiłam z siemieniem lnianym.
Gdy znalazłam przepis na scones z mąką orkiszową i dodatkiem płatków owsianych,pomyślałam, czemu nie i zrobiłam je wiedziona ciekawością. Bułki z proszkiem do pieczenia? Tak, to ich niewątpliwa zaleta,bo odpada czas oczekiwania na wyrośnięcie bułeczek. Robi się je błyskawicznie, szybko się pieką. I tak samo szybko należy je zjeść.
Sycąca i rozgrzewająca. Zupa pachnąca jesienią: mglistymi porankami, liśćmi, ogniskiem. Dzięki pieczonym warzywom – niepowtarzalna w smaku i aromatyczna jak żadna inna. Przyznam, że nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek jadła zupę, która miałaby tak paskudny kolor i była jednocześnie tak dobra ;)