Mazurek owsiany
Mazurek owsiany czyli alternatywa do tradycyjnego mazurka ciasto jak na ciastka owiane, bez dodatku tłuszczu i białego cukru. Zbite i wilgotne w środku z chrupiąca skórka na zewnątrz. Szybkie i proste do wykonania.
Przepis autorski, który był wynikiem totalnej improwizacji...
Pomysł na polewę białkową znalazłam w internecie (polki.pl).
Wielbiciele płatków owsianych będą bardzo zadowoleni :)
SKŁADNIKI:
250 g płatków owsianych górskich np. Kupiec
50 g cukru brzozowego (mozna zastapic trzcinowym)
4 jajka
50 g maki pełnoziarnistej (dałam orkiszową typ 2000)
1 łyzeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
3 łyżki pestek słonecznika
polewa:
2 białka
150 dag cukru brzozowego
Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaj płatki owisane i słonecznik. Wymieszaj.
W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem i wlej do miski z płatkami. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Tortownicę ( u mnie o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. wyłóż masę owsianą, wyrównaj powierzchnie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dokładnie wystudź.
Polewa: cukier dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (50 ml). Białka ubij mikserem na sztywna pianę i wlej powoli gorący syrop cukrowy cały czas ubijając. Miksuj aż do uzyskania jednolitej, kremowej polewy.
Polewą pokryj ostudzone ciasto i dowolnie udekoruj.
Smacznego :)
1 porcja - 100 g (bez polewy) zawiera średnio:
energia: 250 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 34 g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 215 mg