Jagielnik, czyli ciasto z kaszy jaglanej
Jagielnik to bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej.
W smaku przypomina sernik, lecz nie ma w składzie ani grama! twarogu. Jest trochę jak wielki zapieczony pudding.To super opcja dla osób, które podobnie jak ja - przepadają za kaszą jaglaną i wciąż poszukują nowych pomysłów na zdrowe desery z jej wykorzystaniem. Przygotowanie jagielnika nie jest trudne.Właściwie najbardziej zajmującą czynnością jest ugotowanie kaszy-później to już tylko miksowanie i pieczenie :)
/ przepis z moimi niewielkimi zmianami podaję za Olgą, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/
masa:- 2 woreczki kaszy jaglanej (200 g)- 4 szklanki pełnotłustego mleka- 1 puszka mleka kokosowego- 60 g masła- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki rodzynek- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
spód:- 100 g bezglutenowych ciasteczek (użyłam czekoladowych)- 100 g bezglutenowych płatków śniadaniowych - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki cukru- 2 łyżki jogurtu naturalnego- 50 g masła
dodatkowo:
- cukier puder
Na dnie tortownicy wykładam papier do pieczenia.
Do malaksera wkładam ciasteczka, cukier, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło oraz płatki śniadaniowe i kruszę je na drobny "piasek". Mieszam wszystko z jogurtem naturalnym i rozkładam na spodzie blachy.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Na sitku o drobnych oczkach dokładnie płuczę kaszę jaglaną ( dzięki temu pozbywam się nieprzyjemnej goryczki).
Następnie zagotowuję 1 litr mleka, wsypuje kaszę i gotuje ją na wolnym ogniu- stale mieszając przez ok. 15 minut. Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Dodaję cukier, rodzynki, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Próbuję- masa jest pyszna.
Przelewam ją na wcześniej podpieczony spód i piekę w piekarniku ok.45 minut.
Studzę i odstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie kroję ciasto i podaję posypane cukrem pudrem lub nie;)
Smacznego!
______________________________♥____________________________