Ja przygotowałam khormę z kurczaka wg przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. W przepisie używali piersi kurczaka, ja jednak zastąpiłam go mięsem z udek, które jest bardziej miękkie i nie robi się suche.
Pyszny pieczony kurczak w oryginalnej panierce, w której najbardziej wyczuwalny jest kokos. Potrawa jest lekko pikantna dzięki przyprawie garam masala, a gdybym zastosowała także mielone chili, to byłaby już bardzo ostra ;)
Filet z indyka kroimy na kotlety i rozbijamy. Musztardę mieszamy z koncentratem pomidorowym, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Paprykę kroimy na paski - ok. 1 cm szerokości. Mięso smarujemy z jednej strony "sosem" musztardowo-pomidorowym...
nasze rodzinne grillowanie nie obeszło się bez szaszłyków. Za każdym razem są trochę inne. Zmieniam marynaty, dodatki do mięsa, które razem się pieką. Za każdym razem znikają błyskawicznie i zawsze ich za mało. Opcja szybka i niekłopotliwa.
Dodać posiekaną bazylię i drobniutko pokrojone suszone pomidory. Jeszcze raz wyrobić i formować kulki umieszczając w środku po kawałku lub kuleczce mozzarelli...
Sałatkę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet 3 dni - chociaz według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu - a zresztą szczerze wątpię, aby cokolwiek się uchowało przez tyle czasu. Bo sałatka jest naprawdę przepyszna. Słodko-kwaśna, lekko czosnkowa, pikantna, ale nie diabelsko. Rewelka i tyle!
Ja przyrządziłam kurczaka mughlai, na którego miałam już od dawna ochotę. I nie zawiodłam się – danie smakuje po prostu rewelacyjnie :) Aromatyczny, jogurtowo-migdałowy sos smakował nawet mojej mamie, która nie przepada za orzechami i migdałami w innej postaci niż w cieście ;)
Lepkie, słodkawe, ostre, idealnie doprawione i z nutą sosu rybnego. A przed wrzuceniem do sosu - chrupiące - nieziemsko chrupiące! Później też są lekko chrupiące, ale tylko lekko, bo sos nieco łagodzi tę chrupkość.
Kiedy znalazłam ten przepis stwierdzilam, że cebula i filet z kurczaka niczym do siebie nie zrazi. Danie jest bardzo proste, żeby nie powiedzieć prymitywne, dla zwolenników tradycyjnych smaków jak najbardziej odpowiednie.