Pierś z kurczaka z selerem naciowym i marchwią

Pierś z kurczaka z selerem naciowym i marchwią
przepis:

 .

2 piersi z kurczaka

3 łodygi selera naciowego

3 marchewki

mała puszka (165 ml) mleka kokosowego

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju arachidowego

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

5 dag orzechów ziemnych

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

Sok z cytryny, sos sojowy, olej  i curry wymieszać. Do zaprawy dodać mięso i odstawić na pół godziny.

Seler obrać z włókien i  pokroić na kawałki.

Marchew obrać, pokroić w słupki.

Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć na nim mięso,a następnie dodać warzywa.

Smażyć wszystko 5 min.

Dolać mleko kokosowe, dosolić i dodać pieprz do smaku.

Dusić razem 10 min., a na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną. (Mąkę rozpuścić  w niewielkiej ilości wody.)

Na suchej patelni zrumienić orzeszki ziemne oraz kminek.

Orzeszki pokruszyć, posypać nimi  i kminkiem gotową potrawę.

Zdjęcie - Pierś z kurczaka z selerem naciowym i marchwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów