Pierś z kurczaka z selerem naciowym i marchwią
.
2 piersi z kurczaka
3 łodygi selera naciowego
3 marchewki
mała puszka (165 ml) mleka kokosowego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
5 dag orzechów ziemnych
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski.
Sok z cytryny, sos sojowy, olej i curry wymieszać. Do zaprawy dodać mięso i odstawić na pół godziny.
Seler obrać z włókien i pokroić na kawałki.
Marchew obrać, pokroić w słupki.
Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć na nim mięso,a następnie dodać warzywa.
Smażyć wszystko 5 min.
Dolać mleko kokosowe, dosolić i dodać pieprz do smaku.
Dusić razem 10 min., a na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną. (Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.)
Na suchej patelni zrumienić orzeszki ziemne oraz kminek.
Orzeszki pokruszyć, posypać nimi i kminkiem gotową potrawę.