Pikantne udka z kurczaka po indyjsku
Pyszny pieczony kurczak w oryginalnej panierce, w której najbardziej wyczuwalny jest kokos. Potrawa jest lekko pikantna dzięki przyprawie garam masala, a gdybym zastosowała także mielone chili, to byłaby już bardzo ostra ;) Ponieważ jednak znam możliwości mojej rodziny w zakresie ostrego jedzenia, zastąpiłam ją słodką mieloną papryką. Tak przyrządzony kurczak bardzo nam smakował i na pewno będę do niego wracać :)
PIKANTNE UDKA Z KURCZAKA PO INDYJSKU (na 4 porcje) 4 ćwiartki z kurczaka, 50g mielonych migdałów, 50g wiórków kokosowych, 1 łyżka oleju, 1 średnia cebula, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka chili w proszku (zastąpiłam słodką mieloną papryką), 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala, szczypta soli, 150ml jogurtu naturalnego + dodatkowo ćwiartki cytryny i listki świeżej kolendry
W rondlu o grubym dnie podprażyć migdały i wiórki kokosowe. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę, aż nabierze złotego koloru. Do miski włożyć starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sproszkowaną chili, garam masala i sól, wlać jogurt i wymieszać. Następnie dodać migdały, wiórki kokosowe i podsmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać – otrzymana mieszanka powinna mieć konsystencję pasty. Ćwiartki kurczaka umyć i usunąć z nich skórę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i dokładnie obłożyć jogurtową pastą, tak aby były nią pokryte. Na dno naczynia wlać niewielką ilość wody. Piec udka w 180 stopniach przez 1 godzinę (ja piekłam 30 minut pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia). Gotowe udka posypać listkami kolendry i podawać z ćwiartkami cytryny, którą można skropić mięso.
(źródło: „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)