Skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla

Skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla

Zdjęcie - Skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z okazji Dnia Matki zrobiliśmy dla mamy grilla. Na tą okazję przygotowałam skrzydełka z pikantnej marynacie według przepisu, który znalazłam w gazecie  "Dobre rady", nr. 6/2012. Skrzydełka miały miodowo - ostry smak, bardzo fajne połączenie :-). Danie to bierze udział w akcjach: "Marynaty do mięs" oraz "Grill 2012", polecam do wypróbowania :-)

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek drobiowych
  • 1/2 oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki przyprawy jarzynka
  • 2 kostki rosołowe

Skrzydełka umyć, oczyścić. Zagotować wodę w garnku, wsypać przyprawę jarzynkę, kostki rosołowe, trochę soli (ilość przypraw według uznania). Skrzydełka wrzucić do gotującej się wody i gotować 8 minut, odcedzić, schłodzić.

Połączyć dokładnie składniki marynaty, czyli olej, miód, curry, paprykę, sól i pieprz oraz sok z cytryny lub limonki. Następnie podgotowane, schłodzone skrzydełka natrzeć marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub dłużej (najlepiej na całą noc).

Skrzydełka grillować 25 minut, obracać od czasu do czasu, można smarować marynatą, która została w misce. Podawać tradycyjnie z musztardą albo z ulubionym sosem.

Zdjęcie - Skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami       Zdjęcie - Skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów