Skrzydełka w pikantnej marynacie na grilla
Z okazji Dnia Matki zrobiliśmy dla mamy grilla. Na tą okazję przygotowałam skrzydełka z pikantnej marynacie według przepisu, który znalazłam w gazecie "Dobre rady", nr. 6/2012. Skrzydełka miały miodowo - ostry smak, bardzo fajne połączenie :-). Danie to bierze udział w akcjach: "Marynaty do mięs" oraz "Grill 2012", polecam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 2 kg skrzydełek drobiowych
- 1/2 oleju
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- sok z 1 cytryny lub limonki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki przyprawy jarzynka
- 2 kostki rosołowe
Skrzydełka umyć, oczyścić. Zagotować wodę w garnku, wsypać przyprawę jarzynkę, kostki rosołowe, trochę soli (ilość przypraw według uznania). Skrzydełka wrzucić do gotującej się wody i gotować 8 minut, odcedzić, schłodzić.
Połączyć dokładnie składniki marynaty, czyli olej, miód, curry, paprykę, sól i pieprz oraz sok z cytryny lub limonki. Następnie podgotowane, schłodzone skrzydełka natrzeć marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub dłużej (najlepiej na całą noc).
Skrzydełka grillować 25 minut, obracać od czasu do czasu, można smarować marynatą, która została w misce. Podawać tradycyjnie z musztardą albo z ulubionym sosem.
Smacznego!