Wietnamski coleslaw z kurczakiem i miętą

Wietnamski coleslaw z kurczakiem i  miętą

I jeszcze jedna fajna propozycja na upalne dni. Tym razem przepis z książki Nigelli "Nigella gryzie". Sałatkę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet 3 dni - chociaz według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu - a zresztą szczerze wątpię, aby cokolwiek się uchowało przez tyle czasu. Bo sałatka jest naprawdę przepyszna. Słodko-kwaśna, lekko czosnkowa, pikantna, ale nie diabelsko. Rewelka i tyle!

Zdjęcie - Wietnamski coleslaw z kurczakiem i  miętą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wietnamski coleslaw z kurczakiem i miętą

Składniki:

  • 1 pozbawiona nasion i zmiksowana papryczka chili - najlepiej pikantna tajska
  • 1 duży, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 1/2 łyżki soku z limonki
  • 1 1/2 łyżki sosu rybnego (nuoc nam lub nam pla)
  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • pół drobniutko posiekanej średniej cebuli
  • czarny pieprz
  • 200g poszatkowanej białej kapusty
  • 1 poszatkowana, pokrojona w bardzo cienkie słupki lub starta średnia marchewka
  • 200g porwanej lub pokrojonej w drobne paski gotowanej piersi kurczaka
  • duży pęczek mięty, ważący ok. 40g

W misce wymieszać chili, czosnek, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej i cebulę, doprawić do smaku czarnym pieprzem. Odstawić na pół godziny. w dużej misce wymieszać kapustę, marchewkę, kurczaka i miętę. Polać sosem z drobinkami cebuli i chili i dobrze wymieszać - powoli i dokładnie - tak, by wszystko zostało nim pokryte. spróbować, aby sprawdzić czy nie potrzeba pieprzu albo soli. Podawać na płaskim talerzu, dodatkowo posypaną odrobiną mięty.

Smacznego!

Kategorie przepisów