Prosty sposób na kurczaka
12 podudzi kurczaka, tzw. pałek
dużo czosnku
trochę oliwy
przyprawy - użyłam mieszanki do kurczaka: pieprz czarny, kolendra,ostra papryka, sól, gorczyca
To najprostszy na świecie sposób na kurczaka. Trzeba kupić tzw. pałki, umyć je i osuszyć. Ja obsesyjne obskubuję je z resztek piór. Do dużej torby plastikowej (takiej na mrożonki) nalałam trochę oliwy, dosypałam mieszanki przypraw do kurczaka, dorzuciłam dużo siekanego czosnku - dodałam kurczaki i zamknęłam w miarę szczelnie torbę. Wymieszałam tak, by przyprawy pokryły mięso i odstawiłam na co najmniej 2 godziny.
Zamarynowanego kurczaka ułożyłam w głębokiej brytfance, dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku i wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C. Piekłam około 50 minut. Gdyby zaczęły się za bardzo przypiekać trzeba je koniecznie przykryć folią aluminiową.
Pachnie i smakuje obłędnie.