Filet z kurczaka w sosie balsamicznym
Do tej pory jeśli robiłam słodkawy obiad podawałam go do ryżu ale wczoraj cały zestaw był już skomponowany więc postanowiłam zastosować się do wskazówek i zaryzykować. Obiad nie jest słodki jedynie lekko słodkawy. W sosie jest tylko łyżka miodu i ziemniaki są podsmażane na maśle z łyżką cukru. Zdaję sobie sprawę jak to brzmi i że nie każdego zachęci a niektórch wręcz zniechęci więc na koniec powiem jeszcze że ja także byłam pełna obaw ale po tym obiedzie usłyszałam tylko: Jakie to było dobre:)
Źródło: Sól i Pieprz, nr 3/2010
Składniki:
- 12 ziemniaków
- sól
- 2 pomidory
- 4 filety z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka bazylii
- 2 łyżki oleju
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyzka masła
- 1 łyżka cukru
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Ziemniaki umyc i ugotować w osolnej wodzie. Pomidory naciąć na krzyż, polać wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroic na pół, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podlać bulionem, wlać ocet, bazylię, wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć z sosu mięso, do bulionu włożyć pomidory, łyżkę miodu i chwilę dusić. Na koniec dodać mąkę rozmieszaną z wodą i zagotować. Ziemniaki odcedzić, odparować. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i skarmelizować. Włożyć ziemniaki i mieszająć obtoczyć w karmelu.
Smacznego:)