Odchudzone kotlety szwajcarskie
Lubicie kotlety szwajcarskie? Z wypływającym serem i posmakiem szynki? Ja bardzo. Tylko we właściwym wydaniu są baaardzo kaloryczne – panierka, dużo tłuszczu, nic dobrego. Ale jakby je trochę zmodyfikować, odchudzić, do tego podać w towarzystwie sałatki zamiast ziemniaków? Niezły pomysł? Mi też się podoba, więc się dzielę ;)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- 2 plastry ulubionej szynki (może być wędzona, dojrzewająca lub gotowana)
- 2 plastry sera – dobrze sprawdzi się mozzarella, ale nada się dowolny ser żółty
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piersi umyć, osuszyć, oczyścić. Przekroić prawie do końca na pół wzdłuż. Rozłożyć jak książkę, włożyć między 2 kawałki folii spożywczej i rozbić dokładnie tłuczkiem nie robiąc dziur. Posolić i popieprzyć z obu stron. Ser zawinąć w szynkę i umieścić na rozbitych filetach. Filety złożyć, brzegi podwinąć i zabezpieczyć wykałaczkami. Patelnię grillową rozgrzać, posmarować oliwą i położyć roladki. Smażyć kilka minut z obu stron. Podawać z sałatką i ewentualnie puree ziemniaczanym.