Pierożki z kurczakiem

Pierożki z  kurczakiem

Pierożki drożdżowe  z kurczakiem są doskonałą przekąską w ciągu dnia. Wspaniale smakują zarówno z herbatą jak i z czerwonym barszczem. Największą ich zaletą jest pyszny farsz kurczakowy, lekko ostry i trochę słodki. Wspaniały.

W dalszym ciągu czekam na Wasze propozycje herbaciane w konkursie Dilmah. Zapraszam:)

Zdjęcie - Pierożki z  kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki na ciasto:

  • 20 g  świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 75 g masła
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 200 g fileta z kurczaka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka sosu chili
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g grzybów shiitake (lub pieczarek)

Ponadto:

  • oliwa do smażęnia
  • jajko do glazury
  • sezam lub mak do dekoracji
  • mąka do posypania stolnicy

Wkruszyć drożdże  do miski i rozmieszać je w mleku podgrzanym do temperatury 37 stopni. Dodać rozpuszczone masło, mąkę i sól, po czym wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia na 40 minut.

Pokroić na małe kawałki filet z kurczaka i zalać go marynatą z oliwy, 2 łyżeczek sosu sojowego oraz miodu. Odstawić na 15 minut, a potem podsmażyć kurczaka na łyżce oliwy. Pokroić drobno cebulę i przecisnąć przez praskę czosnek. Posiekać grzyby. Usmażyć warzywa z grzybami na odrobinie oliwy, dodać łyżeczkę sosu sojowego i wymieszać całość z kurczakiem. Na końcu doprawić farsz solą, pieprzem i łyżeczką słodkiego sosu chili.

Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wyrobić je i podzielić na dziesięć części. Rozwałkować każdą na koło o średnicy około 10 cm. Wyłożyć nadzienie na krążki z ciasta i uformować pierożki. Docisnąć brzegi i pozostawić je do wyrośnięcia na 15 minut. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować pierożki jajkiem i posypać sezamem lub makiem a później piec je około 15 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów