Pierożki z kurczakiem
Pierożki drożdżowe z kurczakiem są doskonałą przekąską w ciągu dnia. Wspaniale smakują zarówno z herbatą jak i z czerwonym barszczem. Największą ich zaletą jest pyszny farsz kurczakowy, lekko ostry i trochę słodki. Wspaniały.
W dalszym ciągu czekam na Wasze propozycje herbaciane w konkursie Dilmah. Zapraszam:)
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem
Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 75 g masła
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 200 g fileta z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka sosu chili
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 200 g grzybów shiitake (lub pieczarek)
Ponadto:
- oliwa do smażęnia
- jajko do glazury
- sezam lub mak do dekoracji
- mąka do posypania stolnicy
Wkruszyć drożdże do miski i rozmieszać je w mleku podgrzanym do temperatury 37 stopni. Dodać rozpuszczone masło, mąkę i sól, po czym wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia na 40 minut.
Pokroić na małe kawałki filet z kurczaka i zalać go marynatą z oliwy, 2 łyżeczek sosu sojowego oraz miodu. Odstawić na 15 minut, a potem podsmażyć kurczaka na łyżce oliwy. Pokroić drobno cebulę i przecisnąć przez praskę czosnek. Posiekać grzyby. Usmażyć warzywa z grzybami na odrobinie oliwy, dodać łyżeczkę sosu sojowego i wymieszać całość z kurczakiem. Na końcu doprawić farsz solą, pieprzem i łyżeczką słodkiego sosu chili.
Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wyrobić je i podzielić na dziesięć części. Rozwałkować każdą na koło o średnicy około 10 cm. Wyłożyć nadzienie na krążki z ciasta i uformować pierożki. Docisnąć brzegi i pozostawić je do wyrośnięcia na 15 minut. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować pierożki jajkiem i posypać sezamem lub makiem a później piec je około 15 minut.
Smacznego:)